Największa baza planów treningowych na siłownie. Dieta, zdrowie i siłownia.
| < Sierpień 2015 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi


sobota, 22 sierpnia 2015
Jajo na miękko, na półtwardo, na twardo - 79 kcal (331kJ), 6,4 g białka, 5,8 g tłuszczu, 0,4 g węglowodanów; 

Zalicza się je do grupy produktów bogatych w łatwo przyswajalne białka. Są one ponadto źródłem tłuszczów, witamin i składników mineralnych.Ze względu na dużą zawartość tłuszczów w jajach, znajdujących z\się wyłącznie w żółtku, zaleca się umiarkowanie ich spożycie!Jaja są też bogatym źródłem cholesterolu, Jedno jajo kurze (waga 50 g) zawiera przeciętnie 300 mg cholesterolu, znajduje się on wyłącznie w żółtku jajka. Białko jaja nie zawiera go wcale. Nie należy spożywać jaj na surowo, ponieważ białka jaja są wówczas gorzej przyswajalne przez organizm.
sobota, 15 sierpnia 2015
W obecnych czasach, dostępność i różnorodność suplementów diety jest na tyle ogromna, że bez problemu można przebierać w nazwach, rodzajach i firmach proponujących określone odżywki. Białko, węglowodany itd, itd - a co z normalnymi posiłkami? 
Produkty spożywcze na półkach sklepowych mogą być niezłą alternatywą dla suplementów - wystarczy lekko zagłębić się w tabelę wartości odżywczych i złożyć to w jedną całość, tak aby ilość białka na dobę zaspokoiła nasze potrzeby.

Omijając w tym artykule kwestię treningu, skupię się wyłącznie na diecie, diecie bez suplementów a składającej się wyłącznie z produktów spożywczych ogólnodostępnych.

Przyjmując dziennie zapotrzebowanie na białko czyli 1,8 - 2,0 g białka na 1 kg. naszej wagi, złożymy dzienny program żywieniowy dla osób chcących przytyć i nabrać masy mięśniowej.

Waga 80 kg - zapotrzebowanie optymalne 160 g białka - zwiększamy do 200g (2,5g/1kg wagi)

Śniadanie:
twaróg chudy 100g - 20g białka
(jeśli zmieszany ze śmietaną i cukrem - dodać 1 g białka)
Mleko z płatkami kukurydzianymi - 7 g białka mleko 2 % tłuszczu + płatki ok 150g produktu - 12 g białka

Drugie śniadanie:
Jogurt 0% 300g - 9 g białka
Bułka mleczna/slodka 100g - 9 g białka

Obiad  (dwa dania):
Zupa np. pomidorowa (1 talerz) - 3 g białka
Drugie danie:
- ziemniaki porcja: 5 g białka
- surówka porcja: 2 g białka
- mięso np. schabowe porcja: 27 g białka

Przekąski:
kabanos 3 sztuki, 24 g produktu: 9 g białka
maślanka - 8 g białka

Podwieczorek:
Pierś kurczaka gotowana: 22 g białka
Ryż długoziarnisty ugotowany: 3 g białka

Kolacja: (zwiększona ilość białka)
Tuńczyk w sosie własnym - puszka - 40 g białka
Groszek zielony do tuńczyka ok 3 porcje - 9 - 10 g białka
Kukurydza zmieszana z tuńczykiem ok 3 porcje - 5 g białka

Suma 191 g białka.
środa, 08 lipca 2015
Siłownia zewnętrznaNiektórym siłownia zewnętrzna, może kojarzyć się z ćwiczącymi osobami starszymi, rehabilitacją, itd... mimo wszystko urządzenia zewnętrzne stacjonarne, montowane na osiedlach, przy ośrodkach wypoczynkowych są doskonałym sposobem na utrzymanie kondycji podczas wyjazdu, gdzie nie mamy dostępu do profesjonalnej siłowni.

Urządzenia zewnętrzne działają w bardzo prosty sposób, wykorzystując wagę osoby ćwiczącej a ich budowa nie pozwala na błędne wykonywanie ćwiczeń.

Standardowo wyposażona siłownia zewnętrzna:

Jeździec: wzmacnia mięśnie ramion, nóg i pasa, brzucha, pleców i klatki piersiowej, usprawniając ruch kończyn. Poprawia wydolność krążeniowo-oddechową.

Biegacz: poprawia ruchliwość kończyn dolnych, równoważy i koordynuje pracę całego ciała. większa wydolność krążeniowo-oddechową, wzmacniając mięśnie nóg i pośladków.

Orbitrek: poprawia sprawność kończyn górnych i dolnych oraz stawów. Trening ogólnorozwojowy całego ciała, poprawiający kondycję ruchową.

Poręcze: wzmacniają mięśnie ramion i brzucha. Poprawiają kondycję mięśniową pleców. Aktywizują wszystkie partie mięśniowe w zależności od rodzaju wykonywanych ćwiczeń.

Wahadło: wzmacnia mięśnie pasa i poprawia giętkość i koordynację całego ciała. Ćwiczy kręgosłup i biodra. Ćwiczenia aktywizujące dolne partie ciała, wpływające korzystnie na zmysł równowagi oraz na utratę tkanki tłuszczowej.

Wyciąg górny i wyciskanie siedząc: wzmacnia i rozwija mięśnie górnej części klatki piersiowej i pleców, poprawiając wydolność krążeniowo-oddechową. Wpływa na kondycję i utratę tkanki tłuszczowej.

Wioślarz: Wzmacnia mięśnie ramion, nóg i pasa, brzucha, pleców i klatki piersiowej, usprawniając ruch kończyn. Poprawia wydolność krążeniowo-oddechową.

Narciarz: poprawia sprawność kończyn górnych i dolnych oraz stawów. Trening ogólnorozwojowy całego ciała, poprawiający kondycję ruchową.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40